Президентът Румен Радев обяви, че ще наложи частично вето върху Закона

...
Президентът Румен Радев обяви, че ще наложи частично вето върху Закона
Коментари Харесай

Радев ще наложи частично вето върху Закона за МВР

Президентът Румен Радев разгласи, че ще наложи частично несъгласие върху Закона за Министерство на вътрешните работи. Текстовете към този момент провокираха голям брой мнения, защото с тях се основава нова дирекция, която на процедура дублира функционалностите на Националната работа за охрана – ведомство, което е подчинено на президента.

„ Ще наложа несъгласие с ясно аргументирани претекстове, които ще изложа “, сподели Радев, като отказа да изясни кои аспекти от закона не приема и за какво ще ги върне на парламента.

Припомняме, че на 11 юни Народното събрание одобри измененията в Закона за Министерство на вътрешните работи, в които е предвидено основаването на нова Главна дирекция „ Жандармерия, специфични интервенции и битка с тероризма ”, която да бъде юридическо лице. В състава й следва да се включат досегашните Специализиран отряд за битка с тероризма и дирекция „ Жандармерия ”. Според предложенията новата дирекция ще бъде национална специфична конструкция, която ще предотвратява и пресича терористични дейности, освобождава заложници, задържа или обезврежда изключително рискови нарушители или незаконни групи, обезпечава зона на сигурност против евентуални офанзиви изрез снайперисти. Разпоредбите предвиждат дирекцията да открива, разпознава и обезврежда взривни устройства и взривни субстанции, да опазва публичния ред, възвръща, поддържа и опазва публичния ред при всеобщи вълнения. От законопроекта бяха отхвърлени текстовете за доброволческите отряди, което провокира напрежение в ръководещата коалиция. 

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР